Enkele uitdagingen in eCity

Enkele uitdagingen in eCity

eCity is een STEM-game die het resultaat is van een internationale samenwerking tussen enkele universiteiten en andere partners in het kader van het vroegere Lifelong Learning Programme van de Europese Unie. Het spel speelt zich af in een virtuele stad, waar je verschillende (ingenieurs)opdrachten voorgeschoteld krijgt.

In een Simcity-achtige omgeving kun je bouwen aan een stad, maar als je voor een van de acht uitdagingen kiest, krijg je ook een specifieke taak: de stroomvoorziening regelen, een mobiel netwerk uitbouwen, vervuiling tegengaan, overstromingen vermijden… Door het spel te spelen en over deze problemen na te denken, krijgen de leerlingen meer voeling met de praktische, toegepaste kant van de ingenieurswetenschappen.

Op de eCity-website lezen we dat de game gebaseerd is op het zogenaamde problem-based learning:

Problem-based learning (PBL) is a learner-centered educational pedagogy in which students develop their ability to go through a problem solving process, usually based on real-life situations. Engineering is one of the areas where PBL is a valid learning alternative and reportedly the benefits for engineering students are considerable improvements in critical, lateral and creative thinking, problem solving skills, group collaboration and communication skills.

eCity is eenvoudig te downloaden via de projectwebsite.