Foto: Wesley Fryer

Foto: Wesley Fryer

Op de ISTE-website verscheen in februari een artikel waarin auteur Amy Prosser wellicht een open deur intrapt: Start small when integrating ed tech. En toch gebeurt het vaak: leerkrachten die zich vergalopperen als ze voor het eerst onderwijstechnologie willen gebruiken, alles ineens willen en dan soms afhaken als het mislukt – en dat doet het altijd in het begin!

Prosser begint met het verhaal van haar zus, die als beginnende leerkracht plots een doos vol iPads kreeg, en niet goed wist waar te beginnen:

Though she’s taken ed tech classes and had plenty of professional development, she’s still feeling a little overwhelmed, as many teachers are when faced with integrating technology into their classrooms.

Klein beginnen, zo luidt het advies van de auteur. Maak van een schrijfopdracht een taak waarbij leerlingen moeten samenwerken, laat de leerlingen een digitaal verhaal maken in plaats van ze een presentatie te laten geven…

Als je niet weet hoe bepaalde tools werken, dan brengt YouTube redding. Met zoektermen als how totutorial en for teachers vind je voor elke toepassing wel een video die je duidelijk uitlegt hoe ze werkt. Prosser raadt leerkrachten wel aan om zelf eerst wat te spelen met een nieuwe tool voor ze de leerlingen ermee laten werken – al zullen er hoe dan ook leerlingen zijn die hen dingen leren die ze zelf nog niet hadden ontdekt. Maar dat is net goed, omdat ze dan nog gemotiveerder zullen zijn.

Remember, students will always learn something you didn’t know about the tech tool, even if you thought you knew everything. Share that it will be a learning experience for everyone, and that you’re excited to learn too! Students will be pumped to discover tricks they can share with the entire class.

Opgeven als het mislukt, is sowieso geen optie, vindt Prosser. We zijn het de leerlingen verplicht ze vertrouwd te maken met technologie, ook als ze later geen ingenieurs of informatici worden.

When we do this, we help students develop a level of comfort with technology. If they are ever going to be coders or engineers or, frankly, just live in the modern world, they need to be resilient when learning tech skill.

(Foto: “Working on a classroom netbook” door Wesley Fryer (licentie: CC BY-SA 2.0))