Foto: Barn Images

In een post op zijn blog The Principal of Change schreef leerkracht, auteur, innovator en consultant George Couros anderhalf jaar geleden over Snapchat, en hoe hij eindelijk een manier gevonden had om de toepassing op school te gebruiken, namelijk via de Verhalen-optie.

The “story” feature could allow you to show what a day in your school looks like, while also deleting the “permanency” of the pictures/videos online.  It could be a cool way to reach kids at an app that they are already on.

Couros vroeg op Twitter aan zijn volgers of er al scholen waren die dit deden, en kreeg onder meer het volgende antwoord:

Dit is een interessant discussiepunt: moeten leerkrachten elke nieuwe app en elke nieuwe socialemediatoepassing naar de klas brengen? Dat er voor zowat elke tool zinvolle toepassingen te bedenken zijn, lijdt geen twijfel. Sociale media zijn nu eenmaal heel interessant voor, bijvoorbeeld, samenwerkend leren. De vraag is of leerlingen geen nood hebben aan een platform dat pupils only is. Werkt het gebruik van een hippe tool nog wel even motiverend als leerlingen het gevoel hebben dat de school te hard probeert?

Couros zelf gaat enerzijds akkoord met Mlle Northcott (er is geen enkele tiener die de hele dag met zijn ouders wil rondhangen, dus blogposts à la 10 ways to use Snapchat with your students zijn niet per se nodig!), maar vindt het wel belangrijk dat leerkrachten moeten weten waarover ze spreken als ze het met hun leerlingen over technologie hebben.

Not every technology needs to be “edufied” but in a world that there are so many new things that we are still learning about and figuring out, I think it is important that we have some credibility in the conversation.

Die opmerking over 10 ways to use Snapchat with your students deed ons trouwens denken aan een recente post van pedagoog Pedro De Bruyckere over de nieuwe berichtenapp Talkshow. Daarin schrijft hij het volgende:

Wedden dat er binnenkort een blogpost opduikt met 10 toepassingen voor in de klas? Nu, hier lijkt me dat zelfs niet eens zo moeilijk te bedenken:).

We hebben die blogpost voorlopig nog niet ontdekt, maar het is dus voer voor een interessante discussie of het echt nodig is dat hij zo snel mogelijk geschreven wordt…

(Foto: “Snapchat logo on iPhone” door Barn Images (licentie: CC BY 2.0))