Tool Tuesday 66 Screencast-O-MaticScreencasts zijn letterlijk schermopnames. Ze worden vaak gebruikt voor videohandleidingen bij het gebruik van softwaretoepassingen of online tools. Meestal legt de maker in de video ook uit wat hij precies aan het doen is. Een handige tool voor het maken screencasts is Screencast-O-Matic.

De werking is vrij eenvoudig. Je bepaalt welk deel van je scherm ‘gefilmd’ wordt (en of je daarnaast ook wilt filmen met je webcam), klikt op ‘Rec’, en dan kun je meteen beginnen werken (en je werk becommentariëren). Als je video klaar is, kun je hem downloaden of publiceren.

Bij de gratis versie zijn je video’s beperkt tot 15 minuten. De betalende versie (15 dollar per jaar, 29 dollar voor drie jaar) heeft die limiet niet, en geeft je ook nog wat extra bewerkings- en publicatieopties.