Foto: Jeff Peterson

Foto: Jeff Peterson

Elke week kun je luisteren naar Edsurge On Air, een podcast over edtech en de toekomst van het onderwijs. De aflevering van enkele weken geleden kreeg als titel: What Does a ‘Modern Classroom’ Look Like—and What Should Educators Leave Behind?

De podcast bestaat voor het grootste deel uit een panelgesprek op een conferentie in Texas met een aantal directeurs en een vertegenwoordiger van een computerbedrijf. Je kunt de volledige aflevering hieronder beluisteren, maar op de EdSurge-website staat ook een samenvatting.

Het centrale thema van het gesprek is wat klaslokalen – en, bij uitbreiding, het hele onderwijs – modern maakt. Enkele van de antwoorden:

  • “Een klaslokaal met de leerkracht vooraan en de leerlingen in rijen (met een iPad in plaats van een handboek) is niet modern. Er moet authentiek materiaal zijn, en samenwerking en communicatie.”
  • “De rollen binnen de klas moeten verschuiven (van de leerkracht naar de leerlingen), net als de verantwoordelijkheid en de controle.”
  • “Moderne klassen moeten ‘chaotisch’ zijn. Idealiter moet je even zoeken waar de leerkracht zich precies bevindt als je een lokaal binnenkomt.”
  • “Het moet oké zijn voor leerkrachten om fouten te maken, en om fouten te maken in de klas, met de leerlingen erbij. Een leerkracht hoeft niet alles te weten, maar moet erin slagen zijn leerlingen zelf antwoorden en oplossingen te laten vinden.”

(Foto: “Classroom Technology” door Jeff Peterson (licentie: CC BY 2.0))