tool-tuesday-49-de-schrijfassistentIn de herfstvakantie lanceerde De Standaard de Schrijfassistent, een online schrijfhulp die de krant ontwikkelde samen met het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven en de VRT, en die enkele maanden lang gratis beschikbaar is.

Nadat je je e-mailadres hebt ingevoerd, kun je in de tool de tekst plakken die je geschreven hebt, en dan via de knoppen aan de linkerkant telkens een bepaald spelling- of stijlaspect laten controleren, of andere taaltips krijgen.

Uiteraard is de analyse door de Schrijfassistent niet honderd procent waterdicht, maar het resultaat is wel bijzonder goed. De tool is zeker niet enkel voor het vak Nederlands nuttig, maar voor elk vak en elke opdracht waarbij leerlingen moeten schrijven.

Als leerlingen alle info gebruiken die deze tool geeft, dan leren ze heel veel bij over hun taalgebruik. Of om het met de woorden van Lieve De Wachter, hoofd van het Schrijfcentrum van de KU Leuven, te zeggen:

We willen betere schrijvers maken, in plaats van telkens weer maar één betere tekst. De schrijver houdt het heft zelf in handen, en wordt gestimuleerd om na te denken over de opbouw, stijl en formulering van zijn tekst.

Met dank aan RHIZO-collega Jo Hoornaert voor de tip.