Foto: Breyten Ernsting

Foto: Breyten Ernsting

Tijdens deze Code Week willen we ook even linken naar een tekst waarin een iets kritischer standpunt ingenomen wordt tegenover de programmeerhype. Op de website TechCrunch verscheen in mei een artikel met als titel Please don’t learn to code.

De inhoud van het stuk is gelukkig iets genuanceerder. In het eerste deel van de tekst waarschuwt de auteur vooral voor coding bootcamps, die hun studenten vaak een mooie (programmeer)toekomst beloven, maar soms enkel meesurfen op de hype. Toch vindt hij programmeervaardigheden wel degelijk belangrijk (maar niet noodzakelijk voor iedereen):

I do believe that engineering and programming are important skills. But only in the right context, and only for the type of person willing to put in the necessary blood, sweat and tears to succeed. The same could be said of many other skills. I would no more urge everyone to learn to program than I would urge everyone to learn to plumb.

De rest van het artikel is opgebouwd rond een aantal bedenkingen:

  • Te veel focussen op programmeren zorgt ervoor dat we meer belang hechten aan het vinden van de juiste oplossing dan aan het begrijpen van het probleem.
  • De focus op programmeren houdt geen rekening met de situatie van de bestaande programmeurs (die vaak in onzekerheid werken vanwege de snel evoluerende technologie, die, eens ze een gezin moeten onderhouden, niet meer zo eenvoudig bij te houden is).
  • De overstap van ‘leren programmeren’ naar een job als programmeur is niet zo makkelijk te zetten.

(Foto: “Code Camping” door Breyten Ernsting (licentie: CC BY 2.0))