Tool Tuesday 39 TypeformTypeform is een toepassing waarmee je heel mooi vormgegeven online formulieren (met ook afbeeldingen en video’s) kunt maken. Ze zijn bovendien interactief: een typeform invullen lijkt een beetje op het voeren van een gesprek. De tool is in de eerste plaats bedoeld voor zakelijke formulieren, maar kan uiteraard ook in het onderwijs gebruikt worden, voor polls, quizzen of toetsen.

Typeform is intuïtief. Je maakt je typeform form scratch of je baseert je op een van de vele sjablonen. Het toevoegen van vragen en feedback gebeurt via drag and drop (‘slepen en neerzetten’). Je kiest de elementen die je wilt gebruiken uit een menu aan de linkerkant van je scherm, en sleept ze naar de juiste plaats in je formulier. Zo leg je eigenlijk een ‘puzzel’ voor je formulier. De eerste keer dat je een typeform maakt, krijg je trouwens bij elke stap heel duidelijke instructiefilmpjes te zien.

Op de site vind je een heleboel voorbeeldformulieren, die je echt kunt invullen, maar die je vooral ook moeten overtuigen van de mogelijkheden van Typeform. Hier en hier vind je dan weer verschillende voorbeelden van onderwijstypeforms.

https://www.youtube.com/watch?v=MkJSROtq_Qs