School 21.0

Discovering bits of teaching technology

Facebooknieuws

facebooknieuwsHeel veel mensen gebruiken Facebook als voornaamste nieuwsbron. Of beter: als nieuwsfilter, want je krijgt in je feed natuurlijk enkel berichten te zien van mediakanalen die je geliket hebt. Dat kan ervoor zorgen dat je ook enkel die opinies hoort en leest waarmee je akkoord gaat:

Scholars worry that the social network can create “echo chambers,” where users see posts only from like-minded friends and media sources.

In de rand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft The Wall Street Journal een heel interessante website gemaakt: Blue Feed, Red Feed. Je selecteert een onderwerp en krijgt dan twee livefeeds naast elkaar te zien: een rode (met enkel nieuws van bronnen die in een studie als heel conservatief bestempeld werden) en een blauwe (met enkel bronnen die very liberal zijn). Het verschil is opvallend.

De onderwerpen en de gebruikte bronnen zijn natuurlijk Amerikaans, maar de toepassing toont wel mooi aan hoe de echo chambers ontstaan, en kan dus, bijvoorbeeld, perfect als startpunt dienen van een klasdiscussie over de rol van de (sociale) media in de democratie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 School 21.0

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑