Heel veel mensen gebruiken Facebook als voornaamste nieuwsbron. Of beter: als nieuwsfilter, want je krijgt in je feed natuurlijk enkel berichten te zien van mediakanalen die je geliket hebt. Dat kan ervoor zorgen dat je ook enkel die opinies hoort en leest waarmee je akkoord gaat:
Scholars worry that the social network can create “echo chambers,” where users see posts only from like-minded friends and media sources.
In de rand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft The Wall Street Journal een heel interessante website gemaakt: Blue Feed, Red Feed. Je selecteert een onderwerp en krijgt dan twee livefeeds naast elkaar te zien: een rode (met enkel nieuws van bronnen die in een studie als heel conservatief bestempeld werden) en een blauwe (met enkel bronnen die very liberal zijn). Het verschil is opvallend.
De onderwerpen en de gebruikte bronnen zijn natuurlijk Amerikaans, maar de toepassing toont wel mooi aan hoe de echo chambers ontstaan, en kan dus, bijvoorbeeld, perfect als startpunt dienen van een klasdiscussie over de rol van de (sociale) media in de democratie.
14 november 2016 at 23:54
Doet me denken aan deze ted talk uit 2011.
https://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles?language=nl
15 november 2016 at 09:09
Bedankt! Dit vult elkaar inderdaad mooi aan.