Dromen van scholen - Kubus

Ørestad Gymnasium

Geregeld stoten we bij onze omzwervingen door het World Wide Wonderland op filmpjes of artikels over unieke, innovatieve scholen. Scholen die nu al helemaal klaar lijken voor de toekomst. Dromen van scholen. Scholen die ons doen dromen. Omdat die filmpjes en artikels ons zoveel nieuwe ideeën geven, delen we ze graag met jullie.

Ørestad Gymnasium in Kopenhagen, Denemarken, dat zich profileert als creatief, innovatief en toekomstgericht, is vooral op architecturaal gebied een bijzondere school. Het gebouw is eigenlijk één grote glazen kubus, met heel weinig aparte klaslokalen.

In de grote open ruimtes in het gebouw vinden heel wat lessen tegelijk plaats. Hierdoor zijn de leerkrachten verplicht om af te stappen van het klassieke doceren – er zou simpelweg te veel lawaai zijn. In de lessen kunnen de leerlingen niet anders dan samenwerken om problemen op te lossen, en op deze manier wordt ook vakoverstijgend werken de normaalste zaak van  de wereld.

In het gebouw staat ook een aantal trommels: ruime, ronde verzamelplaatsen die opnieuw een hoge mate van samenwerking, maar ook informeel leren moeten stimuleren.

(Foto: “Orestad Gymnasium” door Jon Nicholls (licentie: CC BY 2.0))