Foto: S B F Ryan

Foto: S B F Ryan

MOOC’s zijn hot. Overal waar je kijkt (in de virtuele wereld) zie je massive open online courses (volgens Wikipedia: “cursussen, ingericht [sic] op massale deelname, waarbij het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn”) opduiken.

Ook ‘echte’ universiteiten worden zich steeds meer bewust van de mogelijkheden die deze nieuwe vorm van afstandsonderwijs biedt. Zo pakte de KU Leuven onlangs uit met de aankondiging van een eerste reeks MOOC’s op het platform edX. Op de website van dat platform vind je trouwens nog veel meer cursussen, van Harvard en MIT, maar net zo goed van bedrijven als Microsoft.

Vandaag gaat de cursus Developing Digital Skills in your Classroom van start, een MOOC van European Schoolnet Academy (European Schoolnet is de organisatie achter het Future Classroom Lab in Brussel). Geregeld voegt European Schoolnet Academy nieuwe cursussen toe. Telkens werk je enkele weken lang rond een bepaald thema. In elke wekelijkse module krijg je video’s te zien, moet je korte activiteiten uitvoeren en krijg je de gelegenheid om te discussiëren met honderden (of soms duizenden) andere deelnemers van overal ter wereld. In de laatste module krijg je meestal een iets grotere eindopdracht, maar eenmaal je die hebt afgewerkt, krijg je wel een officieel attest, zoals bij een echte nascholing.

(Foto: “#edcmooc Cuppa Mooc” door S B F Ryan (licentie: CC BY 2.0))