Via een artikel op de onderwijstechnologieblog Free Technology for Teachers kwamen we op het spoor van Novels: On Location, een interactieve kaart waarop je romans kunt terugvinden (en zelf toevoegen!) volgens de plaats waar ze zich afspelen. Iets gelijkaardigs, maar dan veel uitgebreider (want ook met niet-literair bibliotheekmateriaal), is mapFAST.

Of je bovenstaande sites nu bruikbaar vindt of niet, interessant is dat jij en je leerlingen met toepassingen als Google Maps zelf zulke interactieve kaarten kunnen maken. Je kunt dan markers laten plaatsen op verschillende locaties, en de leerlingen bij de locatiebeschrijving telkens hun bevindingen laten noteren. Het is zelfs mogelijk om mediabestanden toe te voegen in zo’n beschrijving (of ernaar te linken).

Wij maakten voor de rubriek Lab on Tour op deze site alvast zelf een eerste interactieve kaart. Je vindt ze op deze pagina.