Afbeelding: Vandejong (CC0)

Afbeelding: Vandejong (CC0)

We hadden het ooit al over copyright (en over Creative Commons), en nu doen we het opnieuw, met een link naar een petitie voor een beter geregelde auteursrechtwetgeving voor het onderwijs.

Op de Europeana-website krijg je wat meer achtergrond bij de petitie. In februari stuurden heel wat organisaties samen een open brief naar de leden van het Europees parlement, dat later dit jaar stemt over een nieuw wetsvoorstel rond copyright, dat echter teleurstellend blijkt voor het onderwijs.

Er bestaan bepaalde uitzonderingen voor het onderwijs, maar het is voor een leerkracht heel moeilijk om degelijk materiaal te vinden en gebruiken (laat staan delen) zonder het auteursrecht te schenden. Bovendien is de wetgeving niet overal in Europa gelijk. De organisaties achter de open brief vragen ook dat erfgoedinstellingen als musea en bibliotheken in de uitzonderingsregels worden opgenomen.

Legal research on the educational exceptions and limitations, Teresa Nobre, illustrations by André Rocha CC0 - See more at: http://pro.europeana.eu/blogpost/fixing-copyright-for-education-with-communia#sthash.NWFIIeKU.dpuf

Juridisch onderzoek rond de uitzonderingen en beperkingen voor onderwijs (Teresa Nobre, afbeeldingen door André Rocha (CC0 – zie: http://pro.europeana.eu/blogpost/fixing-copyright-for-education-with-communia)