LibretextsOp de Edsurge-website lazen we een artikel over Libretexts, een project van UC Davis waarbij studenten zelf de cursussen schrijven voor de vakken die ze volgen. Een soort Wikipedia voor universiteiten dus. Het project werd steeds groter, en loopt nu al aan 35 onderwijsinstellingen.

Net zoals Wikipedia is Libretexts niet vrij van fouten (want er is geen officiële peer review), maar de fouten in echte handboeken waren net de reden voor initiatiefnemer Delmar Larsen om met het project te starten:

Larsen says this is a common criticism of OER textbooks, particularly among the conventional textbook industry, and he argues that errors in conventional textbooks are also reasonably high—and after all, he adds, the errors in conventional textbooks were the reason he started LibreText in the first place.

Zowat elke leerkracht zal op Libretexts wel bruikbaar materiaal vinden, maar de echte waarde ervan zit in het bewijs dat het wel degelijk lukt om leerlingen of studenten te laten meeschrijven aan een cursus. Via wiki’s en toepassingen als OneNote Class Notebook is het al een tijdje technisch niet zo moeilijk meer, maar toch gebeurt het nog verbazend weinig. Nochtans kun je klein beginnen: leerlingen voorbeelden laten noteren bij bepaalde stukken theorie, twee cursussen online zetten (de ‘officiële’ én een versie waarin leerlingen kunnen schijven)…