FactcheckingWe hadden het eerder al over fake news – iederéén heeft het er tegenwoordig over – en de noodzaak om het kritisch omgaan met berichtgeving ook in de klas aan bod te laten komen. ISTE publiceerde eerder deze maand een artikel met links naar tien websites die leerlingen helpen bij het checken van nieuwsfeiten.

Zo’n lijst is best wel handig, want net zoals nieuwssites gecheckt moeten worden, is het ook belangrijk om de factcheckingwebsites zelf met een kritische blik te bekijken. Daar zijn wel een aantal criteria voor:

A good fact-checking site uses neutral wording, provides unbiased sources to support its claims and reliable links, says Frank Baker (…)

Op de lijst vind je onder meer Snopes.com, een website die we ook al aanhaalden in onze vorige post over vals nieuws. Bij elk van de links geeft het ISTE-artikel wat extra uitleg.