Research MapHou je niet alleen van de onderwijspraktijk, maar wil je je ook verdiepen in de theorie? Dan is de Research Map van Digital Promise, een Amerikaanse organisatie die onderwijsinnovatie stimuleert, zeker iets voor jou! Het is een tool die je heel gemakkelijk laat zoeken in bijna honderdduizend wetenschappelijke artikels over onderwijs.

Het idee is om het wetenschappelijk onderzoek over onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen – en niet enkel voor wie de tijdschriften leest waarin de artikels gepubliceerd zijn. Via twee visualisaties (een network view en een chord view) kun je navigeren door twaalf onderwerpen en tientallen deelonderwerpen, maar zie je vooral ook duidelijk de links tussen de verschillende (sub)topics, zodat je je kunt laten verrassen door andere artikels die je misschien ook wel interesseren. Het is ook mogelijk om artikels te bewaren in een persoonlijke lijst.

De video hieronder toont je heel duidelijk hoe je de Research Map moet gebruiken.