Ongefilterd 1Vorige maand lanceerde Jigsaw (het vroegere Google Ideas – een denktank die nu valt onder Googles moederbedrijf Alphabet) een hoogst interessante datavisualisatietool: Unfiltered.news. De toepassing laat gebruikers zien welke onderwerpen en gebeurtenissen trending zijn in bepaalde landen, en welke er net onderbelicht worden.

Wie naar de website surft, krijgt eerst een wereldkaart te zien, waarop elk land een cirkel krijgt met de populairste nieuwsonderwerpen in dat land. De termen worden vertaald met behulp van Google Translate, en je kunt ook teruggaan in de tijd door te scrollen. In een kolom aan de rechterkant zie je dan weer een lijst met onderwerpen die elders wel veel aandacht krijgen, maar in het geselecteerde land minder aan bod komen. Daarmee willen de mensen achter de tool tegemoet komen aan het probleem dat we ons, ondanks het gigantische aanbod, meestal beperken tot een klein aantal vertrouwde bronnen. Zo blijft onze kijk op de wereld toch relatief beperkt, zo vindt men bij Jigsaw.

Ultimately, these limitations create a “news bubble” that shapes our perspective and awareness of the world. We often miss out on the chance to connect and empathize with ideas beyond these boundaries.

Je kunt ook klikken op een specifieke term, en dan zie je in één oogopslag in welke landen hij het meest aan bod komt, en met welke andere headlines hij het vaak samen genoemd wordt.

Ongefilterd 2

Er zijn nog meer interessante statistieken uit Unfiltered.news te halen. Het zal in geschiedenis- en economielessen of lessen over journalistiek dan ook waarschijnlijk een heel handig hulpmiddel worden.