Afbeelding: Edutopia

Afbeelding: Edutopia

In deze eerste post van het nieuwe jaar wensen we je uiteraard het allerbeste voor een wervelend 2016! Terugblikken op 2015 deden we al eens net voor kerstvakantie, met onder meer een filmpje. Vandaag doen we het nog één keer opnieuw, met een lijst van de tien meest gelezen berichten op onze website.

Tien: Tool Tuesday #3: Magisto

Eén van de twee Tuesday tools in de top tien. Magisto is een automatische videobewerkingsapp, waarmee we onder meer het filmpje uit de inleiding maakten.

Negen: Hackathons (1)

Een post waarin we uitlegden wat een hackathon is, en tegelijk ook aankondigden dat we aan twee van die dingen zouden deelnemen. Zie ook verder in deze top tien, want die deelnames bleven niet zonder gevolgen.

Acht: Lab on Tour #3: Poitiers

Het verslag van onze deelname aan de hackathon pédagogique van de Université de Poitiers. Het leverde geen prijs op, maar wel een – al zeggen we het zelf – prima leerscenario: Plate tectonics. A blurred learning approach.

Zeven: Tabletangst

Een bespreking van het artikel Take the Terror out of Teaching with Tablets op Edudemic. Het artikel legt uit hoe je tabletangst kunt vermijden (of wat je ertegen kunt doen), door enkele heel bruikbare tips mee te geven voor leerkrachten die voor het eerst een mobiel toestel in de klas gebruiken.

Zes: Tool Tuesday #1: Socrative

De allereerste – en ook vaakst aangeklikte – Tuesday tool op onze website. De ‘student response tool’ Socrative is ondertussen goed ingeburgerd.

Vijf: Smartphones in de klas: een voorbeeld

Een post over een video van European Schoolnet waarin een Zwitserse leerkracht uitlegt wat hij met mobiele devices doet in zijn lessen, hoe hij het doet en waarom.

Vier: Kick-off

Net als de nummer zes een van de allereerste berichten op onze website: een verslag van de lancering van het School 21.0-project op RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen.

Drie: Lab 21.0 komt eraan!

De officiële voorstelling van het definitieve ontwerp van Lab 21.0, onze future classroom (en en passant ook de bespreking van het tooltje Breaking News Generator).

Twee: Lab on Tour #4: Gent (1)

Het verslag van de eerste dag van de hackathon Hack for Health van Microsoft Innovation Center Vlaanderen, waaraan een School 21.0-team van leerlingen, studenten en een leerkracht deelnam. Wisten wij toen veel dat we twee dagen later bericht nummer één zouden posten…

Eén: Gewonnen!

Ons meest gelezen bericht gaat – niet toevallig, want er was ook wel wat persaandacht – over een van de School 21.0-hoogtepunten van 2015: de overwinning van drie leerlingen (én hun leerkracht) in Hack for Health. Ze bedachten de toepassing YO Tickets, die ze momenteel aan het ontwikkelen zijn.