IOTOPIADe term Internet of Things (IoT) verwijst naar de situatie waarbij (alledaagse) voorwerpen, uitgerust met software en sensoren, met elkaar en met het internet verbonden zijn. Er duiken de laatste jaren steeds meer ‘slimme’ apparaten op, en verwacht wordt dat tegen 2020 tot 50 miljard objecten deel zullen uitmaken van het IoT.

IOTOPIA is een wedstrijd waarbij verschillende partners – waaronder het Gentse IoT-bedrijf AllThingsTalk – leerlingen van de derde graad secundair uitdagen om nieuwe IoT-ideeën te bedenken en nadien ook uit te werken tot een prototype. Momenteel verzamelen de ingediende ideeën stemmen. De honderd populairste ideeën krijgen in januari een IOTOPIA starter kit.

Ook een aantal zesdejaars van RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen neemt, onder begeleiding van drie leerkrachten, deel aan de IOTOPIA-wedstrijd. Zij willen een SmartCup ontwerpen:

De SmartCup is een slimme koffiekop (of theekop, of soepkop). Je geeft aan wat je gaat drinken, en je kop weet hoe warm je je drank het liefst hebt. Via een rode of groene led vertelt hij jou of je koffie al drinkbaar is.

De SmartCup is niet alleen slim, maar ook sociaal. Een liquid level sensor – die je kan uitschakelen als je dat wilt – detecteert de koffie in je kop en laat de vrienden in je “koffienetwerk” via een sms of een app weten dat je beschikbaar bent voor een (virtuele) pauze via de telefoon, Skype, sociale media… Via locatiedetectie wordt aan je vrienden ook doorgegeven waar je je bevindt, zodat je eventueel ook in real life samen kunt pauzeren.

SmartCup. Revolutionizing the coffee break.

Stemmen kan tot eind januari. Je moet je daarvoor wel eerst even registeren. Uiteraard kun je alle ingediende ideeën ondersteunen, maar we zouden het fantastisch vinden mocht één van je drie stemmen naar de SmartCup gaan!