Twiqs

‘Goesting’ op Twitter in 2014

Gisteren stelden we het Dialectloket voor op onze blog, en toen we op die site wat aan het grasduinen waren, stootten we op een tooltje dat we toch even afzonderlijk in de kijker willen zetten: Twiqs. Met deze toepassing kun je een collectie doorzoeken die ongeveer veertig procent van alle Nederlandstalige tweets tussen december 2010 en vandaag bevat.

Het lesidee op het Dialectloket houdt in dat je leerlingen laat zoeken op typisch Nederlandse en Vlaamse woorden. Een zoekopdracht op Twiqs levert immers een leuke heat map op, die toont waar de meeste tweets met het gezochte woord zijn verstuurd. Zulke kaarten kunnen trouwens ook interessant zijn voor onderzoeksopdrachten in andere vakken: waar wordt over welke politici gepraat in de aanloop naar verkiezingen, waar wordt een maatschappelijk probleem het vaakst aangekaart…? Naast een heat map krijg je ook nog een grafiek, een wordcloud (met de meest gebruikte woordcombinaties), een leeftijds- en geslachtsanalyse en een sentimentanalyse (gaat het om positieve, negatieve of neutrale tweets?). Ook dat kan interessant materiaal opleveren voor de leerlingen.

Een mogelijk nadeel is dat zoekopdrachten op Twiqs vaak enige tijd in beslag nemen. Maar je hoeft natuurlijk niet de hele tijd naar je scherm te zitten staren, dus zo onoverkomelijk is dit nu ook weer niet.

Wij zochten voor deze bijdrage eens naar het typisch Vlaamse woord goesting in alle tweets in de collectie. De resultaten zie je op het kaartje rechts bovenaan.