DialectloketEerder deze maand werd het Dialectloket gelanceerd, een website over taalvariatie van de Universiteit Gent. Je vindt er begrippenlijsten, dialectkaarten, digitale woordenboeken, geluidsfragmenten, filmpjes… een schat aan materiaal dus om je lessen Nederlands mee te kruiden. Het Dialectloket is een initiatief om de collecties van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, een langlopend project aan de universiteit, open te stellen voor iedereen.

Het Dialectloket bevat ook een luikje ‘Educatief’, waar onder meer een heel aantal originele lesideeën verzameld zijn. Zo kun je er basiskaarten downloaden waarmee je leerlingen zelf dialectoloog kunnen spelen, of vind je er een aantal reclamespots die je kunt gebruiken om registervariatie te illustreren.

Hier kun je een verslag bekijken van regionale televisiezender AVS waarin het Dialectloket wordt voorgesteld.